Järjen ääntä Eurooppaan

Kesäkuussa käytävien eurovaalien äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut alhainen. Tämä on sääli, sillä EU:n linjanvedot ovat merkittäviä, maailmanpoliittinen rooli huomattava ja kaikkeen toimintaan liittyvät rahalliset summat valtavia.

Tämän lisäksi EU:n päätökset vaikuttavat usein arkeemme. Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan 45 % kuntien päätöksenteosta on sidoksissa unioniin. Lähes puolet eduskunnassakin käsiteltävistä asioista liittyy unioniin. Lisäksi varmasti monella on näkemyksiä useampaan Brysselistä meille vuosien saatossa kulkeutuneeseen säädökseen.

Sillä, ketkä EU:ssa päättävät, on suuri vaikutus sekä unionin tulevaisuuteen että suomalaisten elämään. Siksi on tärkeää äänestää eurovaaleissa. Tärkeää ei silti ole vain äänestää, vaan valita EU:n kehitykselle paras vaihtoehto.

Kristillisdemokratia on näyttänyt Euroopalle suuntaa menestyksekkäästi jo pitkään. Koko EU on alun alkaen kristillisdemokraattinen rauhan projekti. Kristillisdemokratia nousi johtavaan asemaan Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Adenauerin, de Gasperin ja Schumanin johdolla kristillisdemokraatit alkoivat rakentamaan yhtenäistä Eurooppaa. Sen nähtiin ehkäisevän ääriliikkeiden nousua ja sodan uhkaa sekä vahvistavan rauhaa, hyvinvointia ja vaurautta. Tässä oltiin oikeassa, kuten viimeiset noin 80 vuotta ovat osoittaneet.

Tuleva parlamentti rakentaa yhtäällä moninaisuudessaan yhtenäistä Eurooppaa, mutta samalla tulee huolehtia myös kansallisista intresseistä. Suomen edustajien on oltava terävänä: vain he ovat ensisijassa Suomen ja suomalaisten edunvalvojia. Suomi tarvitsee maamme etuja puolustavia, mutta samalla työtä pelkäämättömiä ja yhteistyökykyisiä päättäjiä.

Kristillisdemokraatit ovat tänään EU-kriittisiä sillanrakentajia. Kuulumme parlamentissa Euroopan kansanpuolueeseen (EPP), joka on ollut ja tulee gallup-mittausten mukaan olemaan tulevallakin viisivuotiskaudella parlamentin suurin ryhmä. EPP on perustaltaan kristillisdemokraattinen puolue, joka pohjaa samoille perinteisille kristillisille arvoille ja ihmiskäsitykselle kuin KD.

Tältä pohjalta tehtävä politiikka on jo kerran aiemmin nostanut maanosamme kuilun partaalta kukoistukseen. Eurooppa tarvitsee jälleen sillanrakentajia ja suunnannäyttäjiä.

Ääni kristillisdemokratialle on ääni Euroopalle, jossa on turvallista elää, opiskella ja työskennellä. Euroopalle, joka muistaa jälleen olla iso isoissa ja pieni pienissä asioissa. Euroopalle, jossa mahdollistetaan jäsenvaltioiden hyvinvointi ja menestys, mutta suojellaan myös niiden suvereniteettia ja sisäistä päätäntävaltaa.

Euroopan unioni on viime vuosien aikana ajautunut kauemmas niistä arvoista ja periaatteista, joille sen toiminta alun alkaen perustuu ja jotka perussopimuksissa linjataan.

Kesäkuun vaaliuurnilla meillä on mahdollisuus palauttaa EU juurilleen tekemällä siitä kristillisdemokraattisempi ääni ja europarlamentaarikko kerrallaan!