Tie, jolle meidän ei pidä lähteä

Viime aikoina olemme kuuleet eriskummallisia uutisia. Ensin Hämeenlinnassa Hämeenlinnan kaupunki päätti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöstä seuraten maksaa 1500 euron korvauksen uskonnottomalle lapselle. Lapsi koki kaupungin mukaan syrjintää osallistuttuaan koulunsa järjestämään konserttiin, joka sisälsi muun muassa Jeesuksesta kertovaa musiikkia.

Sen jälkeen perjantaina (8.11.) Helsingin Sanomat uutisoi, että Uudellamaalla sijaitseva peruskoulu perui barokkikonsertin siellä esitettävän Georg Friedrich Händelin Messias-oratorion vuoksi. Händelin suurteoksen koettiin sisältävän siinä määrin viittauksia kristinuskoon, että koulu näki mahdollisten valitusten pelossa pienemmäksi pahaksi koko konsertin perumisen.

Käsittämätöntä. Niin Hämeenlinnan kuin Uudenmaankin tapaus. Tälle tielle meidän ei pidä lähteä. Sen tien päässä odottaa sivistyneen, suvaitsevan ja vapaan yhteiskunnan loppu.

Kristinuskon sekä sen arvojen ja perinteiden vaikutus suomalaiseen ja länsimaiseen yhteiskuntaan on valtaisa ja kiistaton. Sitä ja sen pohjalta syntyneitä kulttuurin ja taiteen merkkiteoksia ei pidä hävetä tai piilotella, vaan päinvastoin pitää esillä ja korkeassa arvossa.

On absurdia, että barokkisäveltäjä Händelin Messias-oratoriota ei saisi esittää peruskoulun barokkikonsertissa tai kristinuskon pääsiäistä (johon koko pääsiäisen vietto myös alun alkaen perustuu) käsitteleviä lauluja ei saisi soittaa peruskoulun pääsiäiskonsertissa.

Nämä ovat osa suomalaista ja länsimaista kulttuuriamme, jonka tunteminen kuuluu yleissivistyksen pariin. Jotta voimme ymmärtää nykyhetkeä, on ymmärrettävä mennyttä – sitä, miten tähän hetkeen on päädytty. Tuota ymmärrystä on mahdotonta saavuttaa, mikäli kristinuskon historiallinen ja kulttuurinen merkitys sensuroidaan.

Hämeenlinnan ja Uudenmaan tapaukset ovat toki yksittäisiä, mutta huolestuttavia ennakkotapauksia. Seuraukset nähdään jo näiden kahdenkin tapauksen kohdalla, mikäli barokkikonsertin peruminen todella oli Hämeenlinnan tapauksen pohjalta noussut reaktio. Lisäksi on aivan varmaa, että nämä tapahtumat poikivat lisää vastaavia jatkossa.

Sen ehkäisemiseksi päättäjiltä vaaditaan nyt selkeää linjausta: tälle tielle meidän ei pidä lähteä.